Teknikal

Cara Tukar Password Unifi – Router Archer AC1200 Dual Band

Anda rasa password unifi yang anda pakai sekarang tak secure? Teringin nak tukar password unifi rumah? Jom follow tutorial ni. Cara dia mudah je.

Nota: Saya menggunakan router Archer AC1200 Dual Band untuk tutorial ini.

TPLINK ARCC1200

Open web browser

Boleh guna chrome, mozilla atau sebagainya. Dan type nombor di bawah ni dan tekan enter.

192.168.1.1

Kalau nak tekan link ni pun boleh. http://192.168.1.1

Nanti akan keluar paparan macam di bawah ni

tukar password unifi

Dia suruh masukkan password kan. Taip je admin dan klik login

Nota: Bagi paparan yang mintak username dan password, username biasanya admin dan password tu dibiarkan kosong.

Bila dah login, klik bahagian wireless

tukar password unifi tplink 2

So anda akan nampak wireless setting (2.4GHz dan 5GHz). Pilih Network Name mana yang anda nak tukar password unifi. Seterusnya tukar password seperti yang diinginkan dan tekan butang save. Selesai. Mudah je bukan?

Nota: Netword Name (SSID) tu kalau nak tukar pun boleh.

Kesimpulan

Bila nak tukar password unifi ni, sebaiknya gunakan kombinasi huruf besar, huruf kecil, simbol dan nombor agar ia lebih strong dan sukar di hack oleh orang lain. Semoga perkongsian ni bermanfaat untuk anda. Terima kasih!

Jika anda belum subscribe unifi fibre, feel free untuk contact saya ok!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *