Daftar Unifi di Bandar Bera Pahang, Taman Kerayong Indah

Unifi dah ada di Bandar Bera. Penduduk Taman Kerayong Indah boleh daftar unifi secara online di pakarfibre.com. Jom daftar Unifi di bandar bera
unifi di bera

Unifi di Bandar Bera!

Berita baik untuk warga Bandar Bera, Pahang! Saya just nak share, Unifi dah avalilable kat area Kerayong Indah 8, Taman Kerayong Indah. Saya baru je check dalam sistem TM.

Sekiranya anda tinggal di sekitar Kerayong Indah 8, Taman Kerayong Indah, dan memang plan nak pasang unifi, port unifi masih ada yang kosong. So cepat-cepat lah daftar unifi.

Klik sini untuk check port rumah masing-masing.

Port Unifi terhad

Seperti yang ramai dah maklum, port unifi ni tak banyak. Normally 1 tiang, fibre distribution box (FD) boleh support 8 port unifi je. So kita anggap kalau 1 lorong tu ada 1 je FDB, hanya 8 rumah je boleh pasang unifi.

Selebihnya macam mana kalau nak pasang unifi?

Selebihnya ni kena tungu jiran tu pindah atau cari alternatif lain. Memang berat jawapan tu, tapi itu lah hakikatnya. Once port dah penuh, peluang untuk pasang unifi fibre tu amatlah rendah.

That’s why setiap kali lepas saya check sesuatu alamat tu port unifi ada, saya akan suggest untuk terus daftar unifi. Macam yang saya tengah bagi tahu sekarang.

Untuk pasang unifi di Bandar Bera ni, tiada istilah booking port. TM ambil pendekatan yang 1st come, 1st serve. Siapa daftar dulu, dia lah yang dapat pasang unifi.

Daftar Unifi di Bandar Bera secara online

Sekarang pendaftaran unifi dah boleh buat secara online. Tak perlu nak ke TMPoint. Jimat wang, masa dan tenaga. Anda just perlu isi je borang yang saya sediakan.

Maklumat yang anda bagi tu saya akan check status port unifi di bandar bera. Lebih specific di Taman Kerayong Indah. Kalau port unifi masih ada, alhamdulillah boleh terus proceed untuk pendaftaran.

Lepas daftar unifi dah selesai, anda just perlu tunggu appointment dari team pemasangan unifi. Biasanya mereka akan inform sebelum nak datang.

Jom warga Kerayong Indah 8, Taman Kerayong Indah, daftar unifi di bandar bera sekarang!.

Ok ke coverage unifi di Bandar Bera?

Once, unifi fibre dah masuk, coverage unifi tu insyaAllah memang tiptop. Sebab unifi fibre ni bukan macam line telco punya internet yang tarik signal dari pencawang. Unifi fibre ni guna teknologi gentian optik yang support kelajuan internet yang tinggi.

So sangat berbaloi untuk daftar unifi di Bandar Bera ni.

Panduan isi borang check coverage unifi

Part paling penting masa nak isi borang check coverage unifi ni adalah pada bahagian alamat. Alamat ni wajib kena sama dengan alamat yang ada dalam bil elektrik atau bil air.

Silap 1 perkataan je dekat alamat, sistem TM tak dapat nak detect. Bila tak dapat detect, sistem consider alamat tersebut tiada coverage.

Kalau nak di ikutkan, unifi di bandar bera ni memang dah ada, tapi bila ada kesalahan dari segi alamat, no rumah anda tidak akan terpapar dalam sistem. Bila tak keluar, tiada butang proceed untuk ditekan. So saya tak boleh check status port unifi.

Sayang la macam tu kan. So alamat tu sebaiknya bagi selengkap yang mungkin. Copy sebijik-sebijik macam dalam bil elektrik atau bil air. Mudah saya nak cari port unifi di Bandar Bera dalam sistem TM.

Lagi satu, jangan lupa pilih tujuan ye. Ini bagi memudahkan saya nak clasify mengikut kes.

Tujuan isi borang: Kita dah sedia maklum, yang area Kerayong Indah 8, Taman Kerayong Indah ni dah ada unifi. Tujuan isi borang check coverage unifi ni adalah untuk tahu status availability port unifi. Masih ada yang kosong atau dah penuh.

Pakej unifi fibre

Anda dah boleh mula rancang dengan partner nak ambil pakej unifi yang mana satu. Gambar di bawah ni merupakan pakej unifi untuk rumah.

pakej unifi home fibre 1
Pakej unifi internet sahaja
3
Pakej unifi + tv pack

Pakej unifi home fibre – harga RM89 hingga RM349 sebulan. Beza setiap pakej ni adalah bergantung pada kelajuan internet dan kelebihan² lain seperti unifi plus box, mesh 6 dan aplikasi² hiburan premium.

Setiap pakej unifi yang dipaparkan ni harga dia belum kira sst 6% ye. So sebagai contoh untuk pakej unifi rumah yang paling popular, pakej RM89 (30mbps), kalau sekali sst jadi RM89+RM5.34 = RM94.34 sebulan.

Kesemua pakej unifi yang ditawarkan adalah unlimited data termasuklah:

  • pendaftaran unifi percuma
  • pemasangan unifi percuma
  • peralatan unifi percuma
  • bil unifi 30 hari percuma (bergantung pada promosi unifi)

Jika tak ada idea nak pilih pakej yang sesuai, boleh tengok di sini. Tapi bagi saya, perkara yang perlu dipertimbangkan adalah tahap kegunaan internet tu sendiri. Then baru pilih pakej yang sesuai. Nak best tentulah pakej unifi berkelajuan 100Mbps ke atas.

Syarat Daftar Unifi

Coverage dan port unifi

Basically, syarat daftar unifi ni simple je. Asalkan coverage dan port unifi di Kerayong Indah 8, Taman Kerayong Indah masih available, insyaAllah anda boleh pasang unifi.

Wang pendahuluan

Untuk makluman anda, terdapat pembayaran pendahuluan sebanyak RM100 akan dikenakan bagi setiap permohonan unifi yang berjaya. Ini tak bermaksud daftar unifi itu berbayar ye. Wang ini akan dikembalikan dan digunakan untuk membayar bil unifi anda.

Pembayaran perlu di buat dalam tempoh 10 hari selepas selesai proses pemasangan unifi dilakukan di premis anda.

Reminder: RM100 ini dibayar ke akaun unifi anda sendiri dan bukan dibayar pada team technician yang datang pasang.

Rujuk: Bayar bil guna maybank2u

Pemasangan

Pemasangan standard adalah percuma. Pemasangan non-standard, bil akan dicharge oleh kontraktor terus ke dalam bil pelanggan.

Namun ada sesetengah kawasan kenakan caj pemasangan sebanyak RM66. Yang saya tahu area KEdah dan Sarawak. Bergantung pada kawasan. Untuk kawasan Bandar Bera, Pahang masih percuma.

Bil unif

Bil unifi pertama mengandungi caj langganan untuk 2 bulan (bulan semasa+bulan seterusnya) macam prepaid, bayar dulu baru pakai. Bulan semasa ni dia kira pro-rate.

E.g., bulan semasa anda pakai 15 hari, kos 1 hari pakej RM89 adalah RM2.96, so nilai pro rate yang akan dikenakan 15 hari x RM2.96 = RM44.40.

So jika anda ambil pakej RM89, pengiraan dia macam ni (RM44.40 + RM89 = RM133). Pengiraan pro rate ini hanya berlaku pada bulan pertama daftar unifi sahaja. Selepas itu, bayaran adalah seperti nilai pakej yang anda subscribe.

Kontrak unifi

Kontrak unifi adalah selama 24 bulan.

Daftar Unifi di Bandar Bera, Taman Kerayong Indah Sekarang

Jom warga Bandar Bera, jangan berlengah lagi. Daftar Unifi sekarang dengan mengisi borang di bawah untuk check samaada port unifi di bandar bera masih ada atau dah penuh. Saya akan respon di whatsapp dalam tempoh 24 jam. Terima kasih.

Kongsi artikel ini

Mereka baca ini juga

Check Coverage Unifi Fibre

Sila isikan maklumat di bawah dengan tepat untuk melancarkan proses pemeriksaan port unifi.

Pastikan anda memilih tujuan yang betul agar proses pemeriksaan menjadi lebih mudah

Coverage Unifi

Sertai channel ini untuk ketahui sebarang update tentang status coverage unifi di kawasan anda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *