Daftar Unifi di Taman Alam Suria, Puncak Alam Selangor

Unifi kini sudah berada di Taman Alam Suria, Bandar Puncak Alam. Daftar unifi sekarang sebelum port penuh. Check port unifi secara percuma di pakarfibre.com
coverage unifi taman alam suria

Berita baik untuk penduduk Puncak Alam! Saya just nak bagitahu yang kawasan anda dah ada unifi coverage! Saya baru je check dalam sistem TM. Pihak Telekom Malaysia (TM) dah confirmed tambah port unifi fibre di Puncak Alam.

Ini bermakna, anda bakal merasai internet unifi berkelajuan tinggi di rumah mahupun di kedai masing-masing. Awesome kan!

Dan paling best, anda tak perlu pun nak keluar pergi TMpoint untuk daftar unifi. Pendaftaran unifi secara online kini dibuka untuk warga Puncak Alam. Klik sini untuk daftar unifi.

Coverage Unifi di Puncak Alam

Macam mana nak tahu coverage dah ada kat sini?

Mudah je. kalau anda akan nampak kelibat van TM lalu lalang, ada nampak staff pakai baju warna biru tua di kawasan taman, itu tandanya unifi dah masuk Puncak Alam.

Ini juga menandakan ada jiran yang tengah pasang unifi.

Selain tu, anda boleh intai-intai tiang elektrik di lorong rumah anda ada tak box warna kelabu atau hitam dengan logo TM. Tu kalau kat tiang, kalau dekat tanah, box dia warna hijau muda.

Kalau ada, unifi dah tersedia la kat situ. Biasanya 1 tiang boleh supply 8 port unifi. So minimum 8 buah rumah je. Kalau anda nampak jiran pasang unifi, samaada masih banyak yang kosong atau itu port unifi yang terakhir kat lorong.

Baca juga: 4 tips tanda kawasan anda dah ada unifi.

Isi borang check coverage unifi

So apa yang perlu anda kena buat sekarang adalah dengan mengisi borang check coverage unifi bagi area Puncak Alam. Contoh borang macam ni,

borang check coverage unifi 1
pakarfibre.com

Kita dah sedia maklum, yang area Puncak Alam ni dah ada unifi. Tujuan isi borang check coverage unifi ni adalah untuk tahu status availability port unifi. Masih ada yang kosong atau dah penuh.

So cepat-cepat isikan nama, no telefon, email, alamat pemasangan dan pakej yang menjadi pilihan. Then tekan butang send.

Ruang paling penting adalah pada bahagian alamat. Alamat ni wajib kena sama dengan alamat yang ada dalam bil elektrik atau bil air.

Silap 1 perkataan je dekat alamat, sistem TM tak dapat nak detect. Bila tak dapat detect, sistem consider alamat tersebut tiada coverage.

Seterusnya, saya akan terima data dari borang tersebut dan akan check port unifi bagi kawasan Puncak Alam. Proses ni adalah step pertama sebelum boleh daftar unifi.

Hantar dokumen untuk daftar unifi

Dokumen pendaftaran unifi haruslah lengkap dan jelas ketika dihantar pada saya. Sebagai contoh, gambar kad pengenalan atau gambar bil elektrik. Di galakkan ambil guna phone dan ianya berwarna. Ini kerana banyak permohonan di reject oleh TM sebab gambar kabur, silau dan bergegar, tidak jelas dan sebagainya.

Jika meletakkan palang pada salinan ic, pastikan palang tersebut tidak bertindih pada bahagian muka atau mana-mana perkataan di gambar.

Dokumen yang jelas sangat membantu proses pendaftaran berjalan lancar dan pantas!

Decide pakej unifi

Anda dah boleh mula rancang dengan partner nak ambil pakej unifi yang mana satu. Gambar di bawah ni merupakan pakej unifi untuk rumah.

pakej unifi home fibre 1
Pakej Unifi Broadband
3
Pakej Unifi + Tv Pack

Pakej unifi home fibre ni ada dari harga RM89 hinggalah RM349 sebulan. Beza setiap pakej ni adalah bergantung pada kelajuan internet dan kelebihan² lain seperti unifi plus box, mesh 6 dan aplikasi² hiburan premium.

Setiap pakej unifi yang dipaparkan ni harga dia belum kira sst 6% ye. So sebagai contoh untuk pakej unifi rumah yang paling popular, pakej RM89 (30mbps), kalau sekali sst jadi RM89+RM5.34 = RM94.34 sebulan.

pakej unifi biz
Pakej Unifi Biz

Pakej unifi biz atau untuk akaun perniagaan, harga pakej adalah bermula RM139 hingga RM349 sebulan. Sama seperti pakej unifi home fibre, harga pakej unifi biz yang dipaparkan belum kira sst 6% ye. So sebagai contoh untuk pakej unifi biz paling popular, pakej RM139 (100mbps), kalau sekali sst jadi RM139+RM8.34 = RM147.34 sebulan.

Kesemua pakej unifi yang ditawarkan adalah unlimited data termasuklah:

  • pendaftaran unifi percuma
  • pemasangan unifi percuma
  • peralatan unifi percuma
  • bil unifi 30 hari percuma (bergantung pada promosi unifi)

Jika tak ada idea nak pilih pakej yang sesuai, boleh tengok di sini. Tapi bagi saya, perkara yang perlu dipertimbangkan adalah tahap kegunaan internet tu sendiri. Then baru pilih pakej yang sesuai. Nak best tentulah pakej unifi berkelajuan 100Mbps ke atas.

Syarat Daftar Unifi

Coverage dan port unifi

Basically, syarat daftar unifi ni simple je. Pertama sekali alamat anda di Puncak Alam ni wajib kena ada coverage dan port masih kosong. Ini syarat pertama.

Wang pendahuluan

Untuk makluman anda, terdapat pembayaran pendahuluan sebanyak RM100 akan dikenakan bagi setiap permohonan unifi yang berjaya. Ini tak bermaksud daftar unifi itu berbayar ye. Wang ini akan dikembalikan dan digunakan untuk membayar bil unifi anda.

Anda kena buat pembayaran ini dalam tempoh 10 hari selepas selesai proses pemasangan unifi dilakukan di premis anda.

Reminder: RM100 ini dibayar ke akaun unifi anda sendiri dan bukan dibayar pada team technician yang datang pasang.

Rujuk: Bayar bil guna maybank2u

Pemasangan

Pemasangan standard adalah percuma. Pemasangan non-standard, bil akan dicharge oleh kontraktor unifi kepada pelanggan.

Namun ada sesetengah kawasan yang saya dapat maklumat, Kedah dan Sarawak ada kenakan caj pemasangan standard RM66. Tapi ada yang free. Bergantung pada kawasan. Untuk kawasan Puncak Alam masih percuma.

Bil unif

Bil unifi pertama mengandungi caj langganan untuk 2 bulan (bulan semasa+bulan seterusnya) macam prepaid, bayar dulu baru pakai. Bulan semasa ni dia kira pro-rate.

Contohnya bulan semasa anda pakai 15 hari, kos 1 hari pakej RM89 adalah RM2.96, so nilai pro rate yang akan dikenakan 15 hari x RM2.96 = RM44.40.

So jika anda ambil pakej RM89, bole expect pengiraan dia macam ni (RM44 + RM89 = RM133). Pengiraan pro rate ini hanya berlaku pada bulan pertama daftar unifi sahaja. Selepas itu, bayaran adlah seperti nilai pakej yang anda subscribe.

Kontrak unifi

Kontrak unifi ni standard 24 bulan. Jika melanggar kontrak, anda perlu bayar baki kontrak (bulan) x bayaran bulanan.

Selesai Daftar Unifi. Whats next?

Bila dah selesai daftar unifi dengan pakar fibre, anda hanya perlu tunggu email pengesahan dari TM. Once dah dapat email, bermakna proses pendaftaran unifi anda dah pun berjaya.

So dalam 1 ke 2 hari technician Unifi akan datang untuk membuat pemasangan di rumah atau di office anda. Biasanya mereka akan call dulu buat appointment pemasangan unifi sebelum datang.

Ini bagi memastikan ada owner atau wakil di rumah bila mereka sampai. Kalau takde orang, macam mana nak pasang kan.

Daftar Unifi di Puncak Alam Sekarang

So jangan berlengah lagi. Daftar Unifi sekarang dengan mengisi borang di bawah untuk check samaada port unifi masih ada atau dah penuh untuk area Puncak Alam. Saya akan respon di whatsapp anda. Terima kasih.

Kongsi artikel ini

Mereka baca ini juga

Check Coverage Unifi Fibre

Sila isikan maklumat di bawah dengan tepat untuk melancarkan proses pemeriksaan port unifi.

Pastikan anda memilih tujuan yang betul agar proses pemeriksaan menjadi lebih mudah

Coverage Unifi

Sertai channel ini untuk ketahui sebarang update tentang status coverage unifi di kawasan anda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *